Een fotogalerij op je WordPress website plaatsen

Voor fotografen en illustratoren is een goede galerij op hun WordPress website onmisbaar. Maar ook voor andere zzp'ers kan een galerij goed van pas komen. Zo helpen foto's tussen de tekst om je boodschap te versterken. In deze tip zet ik mijn favoriete fotogalerijen voor je op een rijtje.

Een fotogalerij op je WordPress website plaatsen Website TipsWebsite Tips · Leestijd 4 minuten

1. De Standaard WordPress Galerij

De standaard WordPress galerij is als die oude trui in je kast: betrouwbaar, maar een beetje saai. Hoewel je er gemakkelijk foto’s aan kunt toevoegen, zijn de weergave-opties beperkt. Je kunt eigenlijk alleen aangeven hoeveel foto’s je naast elkaar wilt tonen. Deze galerij zou ik vooral aanraden wanneer alle afbeeldingen dezelfde verhouding hebben. Is dat niet het geval, dan kun je de ‘Bijsnijden afbeeldingen’ optie aanzetten, zodat alle foto’s in een rij even hoog zijn. Op de bijgesneden foto wordt dan ingezoomd, zoals te zien in het voorbeeld met de bloemen hieronder. Ik vind meestal dat het bijsnijden van afbeeldingen niet zo mooi oogt.

Voorbeeld van het WordPress galerij blok

Tip: gebruik een lightbox

Als je de standaard WordPress Galerij gebruikt, dan kan ik als uitbreiding de plugin WP Featherlight of Meow Lightbox aanraden. Met behulp van zo’n lightbox kunnen jouw bezoekers een vergrote versie van de foto in een soort pop-up zien. Hiermee kunnen ze rustig door de foto’s heen klikken, omdat de website op de achtergrond gedimd wordt weergegeven. Als fotograaf kun je in de Meow Lightbox zelfs je EXIF-informatie tonen, zoals de gebruikte camera, sluitertijd en ISO-waarde.

Lightbox voor je WordPress galerij

2. Kadence Advanced Gallery Block

Stel je voor dat de standaard WordPress galerij een upgrade krijgt met een hip nieuw jasje. Dat is precies wat Kadence Advanced Gallery Block doet. Met deze plugin kun je niet alleen afbeeldingen toevoegen en ordenen, maar je hebt ook veel controle over de weergave. Je kunt kiezen uit de volgende lay-outs:

  • 1. masonry galerij
  • 2. raster
  • 3. carrousel
  • 4. vloeiende carrousel
  • 5. slider

De vloeiende carrousel is handig om tussen teksten te plaatsen. Het geeft een goede indruk van een product of dienst zonder veel ruimte in beslag te nemen. Je kunt de hoogte van de carousel zelf instellen en ervoor kiezen om deze automatisch te laten afspelen. Wil je liever één grote galerij op je pagina plaatsen? Dan komen de masonry en raster weergave goed van pas.

Kandence galerij layouts

3. Meow Gallery

En dan hebben we Meow Gallery, die de nadruk legt op prestaties en gebruiksgemak. Deze plugin gebruikt de standaard WordPress galerij als basis, waardoor het snel en soepel draait. Je kunt zelfs in één klik de standaard WordPress galerij omzetten naar Meow of andersom.

Je hebt de keuze uit de volgende lay-outs:

  • 1. masonry galerij
  • 2. tegels
  • 3. justified (gelijke hoogte)
  • 4. square (zoals bij Instagram)
  • 5. horizontaal

De tegels weergave is mijn favoriet, op de voet gevolgd door de masonry en square weergave. De masonry weergave is wel onhandig als je foto’s in een bepaalde volgorde wilt plaatsen. Doorgaans is de volgorde van een masonry galerij van links naar rechts (zoals bij Kadence), maar bij Meow is die van boven naar beneden. Dat maakt het ordenen lastig, terwijl dit bij de andere lay-outs prima gaat. Hieronder zie je een voorbeeld van de tegels lay-out, waarbij je wel controle hebt over de volgorde. Bij deze weergave behouden de afbeeldingen ook heel mooi hun eigen verhouding.

Voorbeeld Meow Galerij blok

Een carousel weergave of roll-over animaties zijn beschikbaar bij de pro versie, met prijzen vanaf $19. Daarnaast biedt deze versie nog een aantal handige opties. Zo kun je er de rechter klik functie mee uitschakelen, waardoor jouw afbeeldingen beter beschermd zijn tegen downloaden. Of je kunt lazy-loading en infinite scrolling gebruiken, als je een grote galerij soepel wilt laten inladen.

In beide versies kun je standaardinstellingen opgeven, zoals de grootte van de foto’s en de tussenruimte. Deze instellingen kun je toepassen of aanpassen wanneer je een galerij aanmaakt. Als extra toevoeging kan ik de eerder genoemde Meow Lightbox aanraden. Leuk weetje; programmeur Jordy Meow heeft vanuit zijn eigen ervaring als fotograaf deze apps ontwikkeld.

Meow Gallery opties

Welke galerijplugin zou jij kiezen?

Dus, welke galerijplugin is de winnaar? Dat hangt af van je behoeften en stijl. Als je van eenvoud houdt, dan is de standaard WordPress galerij voldoende. Wil je een kleinere galerij tussen je tekst plaatsen, dan kan ik het Kadence Advanced Gallery Block aanraden. En als je een grote galerij wilt gebruiken, die snel is en veel lay-out opties biedt, dan is Meow Gallery heel geschikt.

p.s. Alle genoemde galerijen zijn responsive en passen zich goed aan op mobiel, ik heb de screenshots op een desktop gemaakt.

Artylicious is een persoonlijk ontwerp bureau

Met Artylicious heb ik al voor veel ondernemers maatwerk websites en drukwerk ontworpen. Als WordPress nerd specialist en zzp-er, deel ik in dit blog graag mijn ervaringen en tips.

Meer over NatasjaSamenwerken?
WordPress Webdesigner Bussum Hilversum