SEO Plugins voor WordPress

Aan een mooie WordPress website alleen heb je meestal niet genoeg. Je wilt ook goed gevonden kunnen worden in zoekmachines als Google. Daar kun je een SEO (search engine optimization) specialist voor inschakelen. Maar je kunt ook proberen om -met een beetje hulp van een plugin- zelf je positie te verbeteren.

Website TipsWebsite Tips · Leestijd 3 minuten

Tips om je WordPress website goed vindbaar te maken

SEO plugins helpen je om WordPress pagina’s te optimaliseren voor zoekmachines. Ze kijken daarbij naar een aantal punten die zoekmachines zoals Google meetellen. De belangrijkste heb ik vast voor je op een rijtje gezet;

  • Vul voor elke pagina een relevante titel en permalink in, waarin de zoekwoorden verwerkt zijn.
  • Plaats omschrijvende tussenkopjes in de tekst, tussen H2 tags. In WordPress kun je deze in de editor als ‘Koptekst 2’ terugvinden.
  • Plaats zoekwoorden in de bestandsnaam van de afbeeldingen. Zo heb ik een van de onderstaande afbeeldingen ‘beste-seo-plugin-wordpress.jpg’ genoemd.
  • Voeg een korte en beschrijvende alt-tekst toe aan afbeeldingen.
  • Laat de zoekwoorden een paar keer in je tekst terugkomen. Maar niet zodanig vaak dat het artikel slecht leesbaar wordt.
  • De adviezen lopen uiteen, maar met zo’n 250-300 woorden op een pagina zit je meestal wel goed. Voor blogberichten schijnen zeer lange teksten tot wel 2.000 woorden goed te scoren in Google. Onderaan de WordPress editor kun je precies zien uit hoeveel woorden je pagina of bericht bestaat: zoekmachine optimalisatie aantal woorden

Yoast SEO

Een aantal van mijn klanten gebruikt Yoast, de meest populaire SEO tool voor WordPress. Deze tool biedt heel veel opties en helpt je onder andere bij het optimaliseren van pagina’s. Onder elke pagina laat Yoast via stoplichtkleuren zien op welke punten de zoekmachine optimalisatie al goed is, of nog verbeterd kan worden. Zo komen bijvoorbeeld de titel, lengte van de tekst en zoekwoorden aan bod. Aan jou de taak om zoveel mogelijk groene bolletjes (goede resultaten) te krijgen, zonder dat de tekst te onnatuurlijk overkomt.

Daarnaast laat het Yoast Dashboard verbeterpunten voor vindbaarheid van de gehele website zien. Je kunt zelfs een verbinding maken met de Google Search Console. Zo kun je precies bijhouden hoe Google de website ziet.

The SEO Framework

In WordPress kun je bij ‘instellingen > algemeen’ een titel en beschrijving invullen. Deze metadata geldt voor je gehele website, en ziet er voor Artylicious zo uit in Google:

webdesign bussum

Met de The SEO Framework plugin kun je per pagina een unieke titel en beschrijving invullen. Zo’n meta omschrijving -zolang die goed overeenkomt met de inhoud van de pagina- wordt door Google overgenomen in de zoekresultaten. Zo hebben bezoekers in één oogopslag een goede indruk van de inhoud van de pagina. Als Google merkt dat bezoekers vaak doorklikken naar je pagina, dan kan deze hoger in de zoekresultaten terecht komen.

Beste SEO Plugins voor WordPress 2019 - SEO Framework

In het WordPress overzicht kun je direct zien welke berichten of pagina’s nog wat verbetering kunnen gebruiken. The SEO Framework werkt hiervoor met afkortingen. Deze hoef je niet te onthouden; wanneer je met je muis over een term hovert, krijg je meteen een beschrijving te zien.

Beste SEO Plugins voor WordPress 2019 - SEO Framework

Op de pagina zelf staat het SEO Framework venster onderaan, met daarin de automatisch gegeneerde meta titel en beschrijving. Deze kun je zelf nog aanpassen, met behulp van de suggesties. Zo wordt een lengte van 50–60 karakters aanbevolen voor een titel. Best handig als je, net zoals ik, de neiging hebt om hier een heel boek voor te schrijven ;).

The SEO Framework richt zich met name op de metadata. Mocht je net als bij de Yoast plugin ook hulp willen bij het verwerken van zoekwoorden in de tekst, dan is de Focus extensie wellicht iets voor jou. Deze extensie is niet gratis, het kost €89,- per jaar. The SEO Framework en Yoast kunnen overigens niet met elkaar samenwerken, je zult één van deze plugins moeten kiezen.

Artylicious is een persoonlijk ontwerp bureau

Met Artylicious heb ik al voor veel ondernemers maatwerk websites en drukwerk ontworpen. Als WordPress nerd specialist en zzp-er, deel ik in dit blog graag mijn ervaringen en tips.

Meer over NatasjaSamenwerken?
WordPress Webdesigner Bussum Hilversum