Online je facturen maken als zzp’er

Google sheets was tot voor kort hét programma dat ik gebruikte voor het maken van facturen. Het begon me echter wat tegen te staan. Steeds zoveel rompslomp (en tijd) voor het maken van een factuur. Dat moest toch makkelijker kunnen?

ZZP TipsZZP Tips · Leestijd 3 minuten

In mijn zoektocht naar een geschikt online factuurprogramma raadpleegde ik andere zzp’ers en internet. Ik nam een test-periode bij zowel een populair als een vrij onbekend factuurprogramma. Na wat wikken en wegen kwam er een winnaar uit de bus en gaat het maken van mijn facturen nu een stuk soepeler.

FactuurSturen – mijn keuze voor het maken van facturen voor zzp’ers

FactuurSturen is voor mij de meest voordelige optie, omdat je per document een prijs van 50 eurocent betaalt. Vanaf januari 2024 wordt dit bedrag 65 eurocent, wat de eerste verhoging sinds jaren is. Het biedt me precies waar ik voor het beheren van mijn facturen naar op zoek was:

  • Facturen eenvoudig opstellen. Zo kun je per dienst of product een prijs instellen.
  • Offertes opstellen. Deze zijn later om te zetten naar een factuur.
  • Overzicht van verstuurde facturen. Daarbij kun je automatisch of met de hand bijhouden welke facturen betaald zijn.
  • Automatische factuurnummering, met opvolgend nummer.
  • Een klantenbestand. Contactgegevens plaats je in één klik in de factuur.
  • BTW overzicht. Heeeel fijn om wat tijd te besparen op de BTW aangifte.
  • Jaaroverzicht met een grafiek van de maandelijkse omzet.

Bovenstaande is slechts een greep uit alle opties. De facturen verstuur ik als PDF via een e-mail. Maar het is ook mogelijk om dit direct via FactuurSturen te laten verlopen. Daarnaast kun je IDEAL en andere betaalmogelijkheden toevoegen aan je facturen. Zo kunnen klanten makkelijker betalen en worden betalingen automatisch geregistreerd.

Prijs: 65 cent per document en maximaal 15,- p/m

Factuur template laten maken – in jouw huisstijl

Wat ik erg fijn vind aan FactuurSturen, is dat je de opmaak deels zelf kunt bepalen. De keuze voor een lettertype, kleuren en plaatsing van gegevens heb je voor een groot gedeelte in de hand. Daarnaast kun je briefpapier in eigen huisstijl uploaden. Daar heb ik als ontwerper natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt 🙂 Ben je een zzp’er en wil je briefpapier laten ontwerpen of een factuur template laten maken? Neem gerust contact op, dan zal ik je eerst een vrijblijvende prijsopgave geven.

Moneybird

Het andere factuur programma dat ik getest heb, is het populaire Moneybird. Het biedt nog meer opties dan FactuurSturen en ik vond de interface overzichtelijker. Toch heb ik op dit moment niet voor Moneybird gekozen. De meeste online boekhoudfuncties gebruik ik nog niet en de indeling van de factuur was net niet naar mijn smaak. Mocht je per maand gemiddeld meer dan 20 facturen en/of offertes versturen, dan is Moneybird voor jou een goedkopere (en wellicht meer geschikte) optie dan FactuurSturen.

Prijs: vanaf 14,- p/m

MonkeyMonk

Het administratiepakket MonkeyMonk is ontwikkeld door ondernemers uit Utrecht. Je kunt er naast het versturen van je facturen terecht voor heel wat administratieve zaken. Zo is er een urenregistratie, rittenregistratie en optie om al je bonnetjes te scannen. Dit programma heb ik niet getest, maar ik heb er wel goede ervaringen over gehoord.

Prijs: 20,- p/m

Artylicious is een persoonlijk ontwerp bureau

Met Artylicious heb ik al voor veel ondernemers maatwerk websites en drukwerk ontworpen. Als WordPress nerd specialist en zzp-er, deel ik in dit blog graag mijn ervaringen en tips.

Meer over NatasjaSamenwerken?
WordPress Webdesigner Bussum Hilversum