Gratis stockfoto’s voor je website

Voor je website raad ik een combinatie van unieke foto's (via een fotograaf) en stockfoto's aan. Om je op weg te helpen, vind je hier een aantal goede beeldbanken die gratis rechtenvrije foto's aanbieden.

Website TipsWebsite Tips · Leestijd 3 minuten

Rechtenvrije foto’s

Om een foto op je website te kunnen plaatsen, heb je recht op het gebruik ervan nodig. Anders kan het je op een boete komen te staan. Deze rechten/licentie ontvang je bij de aanschaf van een stockfoto via premium websites als Shutterstock en iStock. Onderstaande gratis stockfoto’s websites bieden op dit moment hun foto’s rechtenvrij aan. Maar lees altijd goed de voorwaarden, zo vragen sommige beeldbanken om een naamsvermelding van de fotograaf.

Pexels

Pexels is een goed voorbeeld van een website die kwaliteitsfoto’s gratis aanbiedt. Heb je een mooie foto op Pexels gevonden? Klik dan op het pijltje aan de rechterkant van de download button. Hiermee kun je een medium of large formaat foto downloaden, zodat het niet teveel ruimte in je WordPress bibliotheek en op je server inneemt. Een vermelding naar de fotograaf is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld.

Unsplash

Bij Unsplash kun je de gratis foto’s alleen op een maximum formaat downloaden. Ik zou aanraden om de foto te verkleinen naar bijvoorbeeld 1000 pixels in de breedte. Dit kun je eenvoudig doen met een fotobewerkingsprogramma, zoals Squoosh (via Edit > Resize). Wil je daarnaast ook de bestandsgrootte van je afbeelding verkleinen, dan kun je deze online image compressor gebruiken.

FoodiesFeed

De naam zegt het al, deze website biedt gratis foto’s van eten aan. De automatische vertaling naar Nederlands laat te wensen over en het aanbod is nog wat beperkt, maar er staan zeker goede foto’s tussen.

Freepik

Freepik biedt naast illustraties ook een selectie aan stockfoto’s aan. Om deze afbeeldingen gratis te mogen gebruiken is een link terug verplicht.

Pro-tip: vermijd Ariane of andere teveel gebruikte stock modellen 😉

Misschien ben je een stockfoto met een model tegengekomen, die je geschikt lijkt voor op je website of reclame-uiting. De kans is echter groot dat je niet de enige bent met die gedachte, of dat er heel veel foto’s met dat model beschikbaar zijn. Zo is er bijvoorbeeld een semi-beroemd stockmodel, genaamd Ariane. Ik kom haar overal tegen. Ze staat groot afgebeeld op zowel de Action als de biologische buurtsupermarkt. Daarmee is zo’n ingebeelde klant niet echt geloofwaardig meer. Op premium stockfotodatabases zijn er meer dan 5.000 foto’s met Ariane erop te vinden… Check daarom altijd even de portfolio van de fotograaf als je een fris gezicht voor je campagne zoekt.

Zoek de verschillen: een geposeerde foto met Ariane of liever een meer natuurlijke foto?

Foto’s met stockmodellen zien er meestal natuurlijker uit als ze niet direct de lens inkijken. Het beste kies je voor foto’s waarop iemand vanaf de achterkant of zijkant is gefotografeerd.

Unieke foto’s

Daarnaast raad ik altijd het gebruik van eigen (unieke) foto’s aan waarop je zelf staat. Of foto’s waarop je producten of diensten afgebeeld staan. Dit schept veel meer vertrouwen bij je website bezoekers dan een stockfoto van willekeurige mensen.

Artylicious is een persoonlijk ontwerp bureau

Met Artylicious heb ik al voor veel ondernemers maatwerk websites en drukwerk ontworpen. Als WordPress nerd specialist en zzp-er, deel ik in dit blog graag mijn ervaringen en tips.

Meer over NatasjaSamenwerken?
WordPress Webdesigner Bussum Hilversum