SEO tips voor WordPress om beter vindbaar te worden
Aan een mooie WordPress website alleen heb je meestal niet genoeg. Je wilt ook goed gevonden kunnen worden in zoekmachines als Google, Bing of DuckDuckGo. Daar kun je een SEO (Search Engine Optimization) specialist voor inschakelen. Maar je kunt ook proberen om -met een beetje hulp van een plugin- zelf je positie te verbeteren.
Tips om je WordPress website goed vindbaar te maken
Als je een zoekterm invult in een zoekmachine zoals Google of DuckDuckGo, dan krijg je de meest relevante websites bovenaan te zien. Natuurlijk wil je dat jouw website ook goed te vinden is in die zoekresultaten. Het kan best lastig zijn om hoog te scoren, vooral omdat sommige zoekmachines gesponsorde websites bovenaan plaatsen. Maar je kan ook zonder betaling al een heel eind komen, door goed te letten op de punten die meetellen voor zoekmachines. Hieronder vind je vast enkele belangrijke punten, en later in het artikel lees je meer over handige SEO-plugins voor WordPress.
Beschrijving van de website
- Vul in WordPress bij ‘Instellingen > Algemeen’ een korte slogan in, met daarin relevante zoektermen. Deze beschrijving of metadata geldt voor je gehele website, en ziet er voor Artylicious zo uit in zoekmachines:
Zoals je ziet is mijn beschrijving net iets te lang, het beste kun je maximaal 60 tekens gebruiken. - Het is nog beter om voor elke pagina apart een beschrijving in te vullen, via een SEO-plugin.
Goede titels en tussenkopjes gebruiken
- Vul voor elke pagina een relevante titel en permalink in, waarin de zoekwoorden verwerkt zijn.
- Plaats omschrijvende tussenkopjes in de tekst. In WordPress kun je deze in de editor als ‘Koptekst 2’ of ‘H2’ terugvinden.
Relevante teksten schrijven
- Laat je zoekwoorden een paar keer in de tekst terugkomen. Maar niet zodanig vaak dat het artikel slecht leesbaar wordt.
- Schrijf voldoende tekst; met ongeveer 250-300 woorden per pagina zit je meestal goed. Voor blogberichten presteren langere teksten -met lengtes tot wel 2.000 woorden- vaak beter in Google. In de WordPress-editor kun je onderaan of in de zijbalk precies zien hoeveel woorden je pagina of bericht bevat.
Afbeeldingen beter vindbaar maken
- Plaats zoekwoorden in de bestandsnaam van de afbeeldingen. Zo heb ik één van de afbeeldingen in dit artikel ‘beste-seo-plugin-wordpress.jpg’ genoemd.
- Voeg een korte en beschrijvende alt-tekst toe aan afbeeldingen. Alt-tekst staat voor ‘alternatieve tekst’ en helpt zoekrobots om te bepalen wat er in een afbeelding staat. Deze tekst kun je invullen door op een afbeelding te klikken in de WordPress Mediabibliotheek:
De SEO verbeteren met de Yoast plugin voor WordPress
Een aantal van mijn klanten gebruikt Yoast, de meest populaire SEO tool voor WordPress. Zeker als je nog niet zo thuis bent in de wereld van SEO kan ik deze plugin aanraden.
Deze tool biedt heel veel opties en helpt je onder andere bij het optimaliseren van pagina’s. Onder elke pagina laat Yoast via stoplichtkleuren zien op welke punten de zoekmachine optimalisatie al goed is, of nog verbeterd kan worden. Zo komen bijvoorbeeld de titel, lengte van de tekst en zoekwoorden aan bod. Daarnaast krijg je tips om de tekst beter leesbaar te maken. Aan jou de taak om zoveel mogelijk groene smileys en bolletjes (goede resultaten) te krijgen, zonder dat de tekst te onnatuurlijk overkomt.
Daarnaast laat het Yoast Dashboard verbeterpunten voor vindbaarheid van de gehele website zien. Je kunt zelfs een verbinding maken met de Google Search Console. Zo kun je precies bijhouden hoe Google de website ziet.
Een nadeel van Yoast is dat de plugin overal meldingen plaatst in de WordPress-editor. Gelukkig kan de Hide SEO Bloat plugin deze notificaties verstoppen, zodat je weer rustig verder kunt werken.
De vindbaarheid van je website verbeteren met The SEO Framework plugin
De SEO Framework plugin is aan te raden als je wat meer ervaring hebt met het verbeteren van de vindbaarheid. Ik gebruik deze plugin ook en vind het erg overzichtelijk.
Met de SEO Framework plugin kun je elke pagina een unieke titel en beschrijving geven. Als de meta-omschrijving goed aansluit bij de inhoud van je pagina, dan wordt deze omschrijving weergegeven in de zoekresultaten. Als een zoekmachine zoals Google vervolgens merkt dat bezoekers vaak doorklikken naar je pagina, dan kan deze hoger in de zoekresultaten terecht komen.
The SEO Framework vind je ook terug in het overzicht van de WordPress-editor. Aan de hand van kleuren en afkortingen kun je direct zien welke berichten of pagina’s verbeterd kunnen worden. Deze afkortingen hoef je niet te onthouden; wanneer je met je muis over een term hovert, verschijnt er meteen een beschrijving.
The SEO Framework richt zich met name op de metadata. Mocht je net als bij de Yoast plugin ook hulp willen bij het verwerken van zoekwoorden in de tekst, dan is de aanvullende Focus extensie wellicht iets voor jou. The SEO Framework en Yoast kunnen overigens niet met elkaar samenwerken, je zult één van deze plugins moeten kiezen.
Voor het optimaliseren van je pagina of bericht voor zoekmachines kan ik zeker de hulp van een plugin aanraden. Yoast is een goede keuze als je nog niet veel ervaring hebt met SEO en ook tips wilt krijgen voor de leesbaarheid van je tekst. The SEO Framework is geschikt als je wat meer ervaring hebt en liever een minimalistische interface gebruikt zonder te veel meldingen. Bovendien is deze plugin volgens gebruikers beter voor de snelheid van je website in vergelijking met Yoast.
Artylicious is een persoonlijk ontwerp bureau
Met Artylicious heb ik al voor veel ondernemers maatwerk websites en drukwerk ontworpen. Als WordPress nerd specialist en zzp-er, deel ik in dit blog graag mijn ervaringen en tips.